Winnaar MVO-prijs Eindhoven 2009

Bloemsierkunst De Klerk B.V. is de winnaar van de MVO-prijs Eindhoven 2009. Op 8 september 2009 was de uitreiking van de MVO-prijs Eindhoven 2009 tijdens de Regio Business Dagen in het Beursgebouw op het speciaal ingerichte MVO-plein. De Klerk wist de jury te overtuigen de titel van duurzaamste MKB’er van Eindhoven te verdienen met hun activiteiten op het gebied van people, planet en profit (de winnende combinatie van MVO).

Voorafgaand aan de prijsuitreiking gingen wethouder Erik van Merrienboer van de gemeente Eindhoven en Paul van Seters (professor of Globalization and Sustainable Development aan de TiasNimbas Business School) nader in op de meerwaarde van MVO. Na deze inleiding was het woord aan juryvoorzitter Soerinder Dataram. De jury vond de finalisten allen sterk aan elkaar gewaagd, maar riep Bloemsierkunst De Klerk uit tot de uiteindelijke winnaar van de MVO-prijs Eindhoven 2009. Wethouder Erik van Merrienboer overhandigde de trotse Jos van der Hulst van De Klerk de MVO Award en een cheque van € 5.000,- (beschikbaar gesteld vanuit het gemeentelijke klimaatprogramma van de gemeente Eindhoven en te besteden aan een MVO-activiteit).

De Klerk is specialist op het gebied van bloemsierkunst en interieurbeplanting en besteedt sinds jaar en dag ruim aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zowel bij de interne bedrijfsvoering als bij de keuze van leveranciers kijkt zij steeds naar de consequenties voor people, planet en profit. Ze scheiden tot in detail het afval, letten op zuinig verbruik van energie en kopen de bloemen, planten en producten in bij gecertificeerde, duurzame leveranciers.

Drie finalisten

De finalisten van de MVO-prijs Eindhoven zijn (in willekeurige volgorde):  


1. Liebregts BV     

Liebregts BV is een multifunctioneel onderhoudsconcern (schilderwerken, betonreparatie en -conservering, bouwtechniek, cleaningservice en serviceactiviteiten). Liebregts was in de jaren tachtig het eerste bedrijf wat op grote schaal met oplosmiddelarme producten werkte zoals ondermeer bij de uitvoering van het onderhoudschilderwerk aan het Binnenhof in Den Haag. In feite voldeden ze in 1988 al aan de oplosmiddelwetgeving van 2010.

Liebregts is een pioniersbedrijf op het gebied van de toepassingen van duurzame milieuvriendelijke systemen. Zo ontwikkelde Liebregts de afgelopen jaren een milieusparend duurzaam coatingsysteem onder de naam Foil-Coat. Bijkomende maatschappelijke effecten van dit nieuwe coatingsysteem zijn nieuwe werkgelegenheid en betere arbeidsomstandigheden.

Liebregts onderneemt ook tal van maatschappelijke activiteiten in de regio, zo realiseerde ze een beroepsgerichte praktijkopleiding in samenwerking met twee ROC's om de instroom van jonge vakmensen te bevorderen en verbeteren.


2. Bloemsierkunst De Klerk BV

De Klerk is specialist op het gebied van bloemsierkunst en interieurbeplanting. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een aspect waar De Klerk sinds jaar en dag ruim aandacht aan besteed. Ze scheiden tot in detail het afval, letten op zuinig verbruik van energieën en kopen de bloemen, planten en producten in bij gecertificeerde, duurzame leveranciers. Bovendien heeft volgens TNO "40 % van de kantoormedewerkers baat bij een grote plant op de werkvloer". Volgens de onderzoekers knapt gestrest en vermoeid personeel zienderogen op als er per twaalf vierkante meter kantoorruimte een plant wordt neergezet. Daarmee dragen hun producten en diensten direct bij aan verantwoord ondernemen binnen andere organisaties.

 

3. STEP by STEP

STEP BY STEP is een Eindhovense dansschool. Op drie locaties in het noorden van Eindhoven worden de lessen gegeven in Jazzdance, Aerobics, Streetdance, klassiekballet en Breakdance met als doel om kinderen en volwassenen aan het sporten (dansen) te krijgen. STEP by STEP richt zich als dansschool sterk op de people-kant van MVO. Naast het aan het sporten brengen van kinderen en volwassenen richt zij zich specifiek op allochtone kinderen en zorgkinderen. Dit bevorderd tevens integratie. STEP by STEP heeft voorzieningen getroffen om ook slechthorenden deel te laten nemen aan onze sport (dans).  

Logo_gemeente_eindhovenblauw